Home 
Home Search search Menu menu Not logged in - Login | Register
> Jensen Healey & Jensen GT Tech > Cooling > Heater Fan Troubleshooting

 Moderated by: Greg Fletcher
New Topic Reply Printer Friendly
Heater Fan Troubleshooting  Rate Topic 
AuthorPost
 Posted: 07-26-2008 03:16 pm
  PM Quote Reply
1st Post
John Kimbrough
Member
 

Joined: 03-12-2005
Location: Washington USA
Posts: 116
Status: 
Offline
My heater fan is not working and I would rather not tear the dash apart to find out why.  Does anyone have a good way to troubleshoot the fan to see if it is bad??  Jumper it somehow to test its functionality?  Anyone have a diagram of how the fan high/low switching circuit works or pictures of the electrical hookups?  I did not find the electrical schematic helpful.  I may have it hooked up incorrectly.  Any thoughts???  John.

Back To Top PM Quote Reply  

 Posted: 07-26-2008 04:20 pm
  PM Quote Reply
2nd Post
JodyFKerr
Member


Joined: 02-21-2008
Location: Tempe, Arizona USA
Posts: 48
Status: 
Offline
John,

Providing it's still wired originally the wires for the blower motor exit out a small hole in the firewall right next to the heater unit. (left hand side) you should be able to just disconnect it there and run a test lead to it from power.

Jody

Back To Top PM Quote Reply

 Posted: 07-27-2008 06:35 pm
  PM Quote Reply
3rd Post
dwalls1
Member
 

Joined: 04-11-2008
Location: Bloomfield, New Mexico USA
Posts: 204
Status: 
Offline
Question on this heater thing. I moved the heater valve from on top the cam cover to the wheel well and am pleased with the aesthetic improvement, but am wondering if the valve will work the same as the flow is reversed from the cam cover mounting position. Am I correct in assuming that the valve is not directional and will still function the same? Thank You, Dale

Attachment: jenson3.jpg (Downloaded 42 times)

Back To Top PM Quote Reply  

 Posted: 07-28-2008 11:18 am
  PM Quote Reply
4th Post
Brett Gibson JH5 20497
Member
 

Joined: 03-17-2005
Location: Hilton, New York USA
Posts: 712
Status: 
Offline
You are correct, it's just a vacumn controlled valve, open / close.

Back To Top PM Quote Reply

 Posted: 08-03-2008 02:23 am
  PM Quote Reply
5th Post
JHRV8
Member
 

Joined: 01-03-2008
Location:  
Posts: 40
Status: 
Offline
Back to the heater fan motor, if we may, there are two wires exiting the firewall next to the heater core, may I ask are these for low and high speed? I apply 12v to either and there is no response; any explanation will  be greatly appreciated....Bob

Back To Top PM Quote Reply  

 Posted: 08-03-2008 02:36 am
  PM Quote Reply
6th Post
JodyFKerr
Member


Joined: 02-21-2008
Location: Tempe, Arizona USA
Posts: 48
Status: 
Offline
In regards to the blower motor, it only runs at one speed, so if you are getting no response to the motor, something's wrong.

I would check the wiring first, and then the brushes inside the unit.

Jody

Back To Top PM Quote Reply

 Posted: 08-03-2008 02:37 am
  PM Quote Reply
7th Post
JodyFKerr
Member


Joined: 02-21-2008
Location: Tempe, Arizona USA
Posts: 48
Status: 
Offline
Oh,and the wires are one circuit. + and -. The blower motor is not a switched unit.

Back To Top PM Quote Reply  

 Posted: 08-04-2008 05:35 am
  PM Quote Reply
8th Post
John Kimbrough
Member
 

Joined: 03-12-2005
Location: Washington USA
Posts: 116
Status: 
Offline
 Thanks for all the comments.  I don't know about others, but my fan is a 2-speed.  There is a resistor that cuts in on the low speed, I believe.   Will have to do some testing.   

Back To Top PM Quote Reply

 Posted: 08-06-2008 01:37 am
  PM Quote Reply
9th Post
Gary Martin JH 15371
Member
 

Joined: 03-12-2005
Location: Portland, OR
Posts: 98
Status: 
Offline
The two wires coming directly from the blower motor should be + and - . Ground one and apply power to the other to test the fan, it should run full speed. Can't remember if the wires are colored, if so ground the black one. If it is hooked backwards it should not hurt, it just will spin backwards. John is correct in that there is a resistor between the fan switch and the motor for the low speed. Gary.

Back To Top PM Quote Reply  

 Posted: 08-07-2008 07:37 pm
  PM Quote Reply
10th Post
Jon Plowe
Member
 

Joined: 10-10-2005
Location: United Kingdom
Posts: 35
Status: 
Offline
The one speed issue may be that a similar switch has been used as a replacement - you find that style of switch on all sorts of 1970's British stuff but not all were two speed fans -  the height of sophistication in the 1970's! may be that's what's happend in the past

Back To Top PM Quote Reply

 Posted: 08-08-2008 01:47 am
  PM Quote Reply
11th Post
John Kimbrough
Member
 

Joined: 03-12-2005
Location: Washington USA
Posts: 116
Status: 
Offline
Thanks for all the help.  Now I just need to find a little time to do the troubleshooting.  Have been consumed by working with my daughter on a new deck for her house.  Will get to it before winter, anyway.  John. 

Back To Top PM Quote Reply  

Current time is 05:28 am  
> Jensen Healey & Jensen GT Tech > Cooling > Heater Fan Troubleshooting Top




UltraBB 1.172 Copyright © 2007-2011 Data 1 Systems